Blog

Prečo jedlý hmyz?

Jedlý hmyz sa pomaly ale isto dostáva aj na stoly v západnej Európe. S hmyzími produktami sa dnes môžete stretnúť napríklad v Nemecku, Holandsku, Belgicku ale taktiež vo Fínsku či Nórsku. Najväčšia zastúpenie na európskom jedálničku má pritom cvrček domáci (Acheta domesticus), larvy múčiara obyčajné...

Čo je entomofágia?

Máte chuť na niečo nové? Čo tak zaradiť do svojho jedálnička niektorý z približne 1400 druhov jedlého hmyzu?! Aj to je podstatou vednej disciplíny entomofágie. Hmyz ako potrava sa využíval nielen v prehistorickom období, ale aj v dnešných moderných, rozvojových krajinách, kde pre lepš...

Hmyz ako udržateľná potravina

Ľudia netúžia potom, aby ich niekto kŕmil odpadom, ale kvalitnou a udržateľnou stravou. Veľkokapacitná živočíšna produkcia je zatiaľ postačujúcou pre svetové obyvateľstvo, no z dlhodobého hľadiska predstavuje vážne následky na životné prostredie. Prečo je jedlý hmyz udržateľnejšou alternat...

Jedlý hmyz a legislatíva

Menší, väčší… vôbec nezáleží na tom, či je organizmus zložitý alebo jednoduchý. Možno to ilustrovať na príklade hmyzu a jeho zložitej spleti fungovania. Preto vôbec nie je jednoduché rýchlo prijať a dať stanovisku o zaradení jedlého hmyzu medzi nové potraviny všeobecnú platnosť. Ako j...

Jedlý hmyz vs. dobytok

Možno povedať, že jedlý hmyz prináša také nutričné, ekonomické a environmentálne kvality, až je lepší než hovädzie alebo bravčové mäso? Pri rôznych komparáciách zisťujeme, že jedlý hmyz si už na celospoločenskej úrovni vyslúžil prívlastky ako ideálna, udržateľná, resp. potravina budúcnosti. V&n...

Využitie jedlého hmyzu v gastronómii

Jedlý hmyz na tanieri sme vám už predstavili ako výživnú proteínovú delikatesu a zdravé jedlo. Táto pochúťka patrí k vyhľadávaným najmä vo vyspelých svetových metropolách. Výhodou je, že existuje približne až 1400 druhov jedlého hmyzu. Dosť na to, aby sme ho aj v našich podmienkach povýšili na moder...

Nie je snack ako snack

Rafinované a nezdravé  Ide, žiaľ, o bežnú formu rýchlych snackov. Aj keď si nesú prívlastok niečo malé na zahryznutie, pri ich kalorických a zdravotných účinkoch skôr možno hovoriť o opaku. Všeobecne ide väčšinu (večerných) pochúťok, občerstvenie pre návštevy a neraz a...

Produkcia CO2 v živočíšnej výrobe

Pre rozvoj udržateľného poľnohospodárstva je nevyhnutné prijímať opatrenia na znižovanie znečistenia ovzdušia. V živočíšnej výrobe sú hlavným zdrojom toxických látok CO2, N2O, H2S, CO a veľa ďalších zápachových plynov. Z globálneho hľadiska emisie stále rastú, a preto sa postupne prij...

Cesta jedlého hmyzu na váš stôl

Ide o zdĺhavý, náročný, ale vo finále krásny a obohacujúci proces pre zlepšenie zdravia a environmentálnych kvalít v našej spoločnosti. V zásade platí, že všetky osoby a ich podniky, resp. priestory pre chov jedlého hmyzu podliehajú kontrole úradných orgánov veterinárne...

9 položiek celkom